Създават Социално предприятие в Дупница
Създават Социално предприятие в Дупница / Маргарита Петрова,Дарик, архив

След решение на ОбС Дупница ще бъде създадено „Социално предприятие" за осигуряване на заетост на хора от новопостроените социални жилища. Ще бъдат наети 20 души, участвали в мерки за насърчаване на заетостта и обучение за квалификация и преквалификация, за да се осигури последваща заетост на поне 50 % от наетите по проекта. Той изтича в края на 2015 година, така, че след 1 януари на работа ще останат част от наетите или при възможност всички 20 назначени, обясни зам.- кметът Красимир Георгиев. Възнагражденията им ще се осигуряват от наемите, които ще се плащат за жилищата. Наетите лица ще имат ангажимента по поддръжката на изградения жилищен комплекс - почистване и поддръжка на общите части на сградата, поддържане на общинските жилища, отдадени под наем, поддържане на чистотата, както на зелените площи през пролетта, лятото и есента, така и почистване на алеите от сняг през зимата. Всички дейности са записани в Правилник, който беше приет от съветниците. Общинското предприятие ще може и да разшири дейността, извън рамките на обособената жилищна зона. „Социалното предприятие" ще се ръководи от директор, който ще се назначи от кмета на общината.

Също с решение на ОбС ще бъде увеличена числеността на „Обществената трапезария", в която работят 3 човека. Там ще бъдат назначени още готвач и директор, а това се налага поради факта, че общината реализира проект за осигуряване на топъл обяд на 80 лица, досега ангажимента беше за 20.
Новите служители ще бъдат назначени от 1- ви октомври, а договорите ще бъдат за срок от 4 години и 3 месеца. „Общеаствената трапезария" работи на ул. "Солун" 4.