Създават център на телефон  112 в ИАГ
Създават център на телефон 112 в ИАГ / Дима Кирилова,Дарик радио

Център към телефон 112 ще бъде създаден в ИАГ, информира в Кюстендил изпълнителният директор Тони Кръстев.Целта е да бъдат сведени до минимум фалшивите сигнали за незаконна сеч, както и по- бързо да се реагира при наличието на нарушители.
„В момента сигналите за незаконна сеч, които минават през телефон 112 много трудно се проверяват.В ИАГ ще създадем център, където наши служители ще бъдат обучени, т. с. всички сигнали от телефон 112 ще бъдат препредавани към нас и от нас ще бъдат изпращани за проверка по най- бързия начин на нашите поделения на РДГ, горски стопанства, общински горски структури, с които имаме комуникация.Това ще даде много по- бърза реакция на всички и ще предотвратим евентуални нарушения", коментира Тони Кръстев.
Той обясни, че над 2/3 от сигналите към телефон 112 са неверни и от Агенцията не разполагат с неограничен ресурс да ги проверяват. Изпълнителният директор призова преди да звънят на 112 гражданите да проверят в интернет , на сайта на агенцията, дали в момента има разрешение за сеч в техния район.Ако нямат достъп до интернет, всички кметове и кметски наместници са предупредени за сечите, които се извършват в техните землища.
„Хубаво е първо да проверят дали се извършва сеч и едва тогава да сигнализират на тел 112, защото ангажираме много сили и ресурси за проверки.Благодаря на всички, които подават истински сигнали, защото благодарение на тях предотвратихме много нарушения, коментира още Тони Кръстев.
Изпълнителният директор на ИАГ участва в Кюстендил на дискусия за състоянието на горския фонд.
„Срещата днес е част от програмата за седмицата на гората.В нея участват служители на горските и ловни стопанства, частно практикуващи лесовъди, включително фирмите, които ползват ресурса на гората.Целта е да проведем дискусия за състоянието на горите, нормативната база, защото смятам, че всички трябва да обединим усилията си и да направим така, че да можем да стопанисваме гората като едно национално и световно богатство", заяви директорът на РДГ Кюстендил Здравчо Тодоров.