Съветниците в Дупница приеха такси за депониране на отпадъци на общинското депо
Съветниците в Дупница приеха такси за депониране на отпадъци на общинското депо / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

С решение на ОбС- Дупница беше въведена такса за ползване на общинското депо в м. Злево за депониране на неопасни отпадъци. За депониране на битови отпадъци от физически лица не е предвидена такса. Така за депониране на строителни отпадъци ще се заплаща такса от 8 лв. за куб.м, за неопасни производствени отпадъци таксата е 7 лв.
Ако юридическо лице реши да депонира битов отпадък извън границите на организираното сметосъбиране и сметоизвозване таксата е 15 лв. За депониране на строителни отпадъци от юридическо лице, осъществяващо своята дейност извън територията на община Дупница, таксата е 8 лв за куб.м. депониран отпадък.
Съветници поставиха въпроса и поискаха отговор дали с това решение ще се разреши други общини да депонират отпадъци на депото в Дупница. Градоначалникът отговори, че Наредбата дава такава възможност, но това ще се случва само ако сметището има капацитет.
Беше допълнен списъка с видове услуги, които общината ще предоставя, както и цени към тях, ще има промени и в гарафата за разрешителни - за кастрене и подкастряне. Например, таксата ще бъде 10 лв., за отсичане или изкореняване на дървесна растителност- 20 лв., издаване на превозен билет за транспортиране на дървен материал- 10 лв.
Също с решение на местния парламент участниците в доброволното формирование към община Дупница да бъдат освободени от такса смет, освен това ще заплащат такси с намаление от 50% за административни услуги. Целта е да се насърчат и мотивират гражданите да се включат в доброволния отряд. Той реагира при пожари, бедствия и други извънредни ситуации.
Росица Илиева положи клетва като кмет на с. Дяково. Тя беше избрана на частичния вот в началото на месеца, след като ВАС отмени избора от миналата година.

Съветниците в Дупница приеха такси за депониране на отпадъци на общинското депо
netinfo