Съветници настояват селата от община Кюстендил да бъдат включени в програма за погранични райони
Съветници настояват селата от община Кюстендил да бъдат включени в програма за погранични райони / Дарик радио,архив

Групата общински съветници на ПП „Зелена Партия" - гражданска листа в ОбС - Кюстендил внасят декларация в Общински съвет Кюстендил. С нея искат да подкрепят и да настояват за включването на селата от община Кюстендил в „Проект на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа - Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони". Общественото обсъждане по програмата е отворено до 14.12.2015 г.
„За пореден път ставаме свидетели на това как нашите села са пренебрегвани и изключвани от обхвата на програми, които би трябвало да подпомагат всички при равни критерии. След като селата ни не бяха включени в обхвата на Програмата за развитие на селските райони, също така община Кюстендил бе сериозно ощетена в процента на безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност", е необходимо да се търсят варианти, чрез които да се финансират кюстендилските села и подкрепят местните предприемачи.
Включването на селата от община Кюстедил в Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа - Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони ще даде възможност на същите да кандидатстват с най-различни проекти в една от единадесетте групи:
1. Бизнес инфраструктура, вкл. устройване на туристически обекти/ресурси
2. Пътна и ЖП инфраструктура - ТНТ и РПМ
3. Пътни връзки към бизнес (индустриални зони и туристически обекти)
4. Хидромелиорации/водоснабдяване, земеделска инфраструктура, рекултивации
5. Превенции на риск от наводнения, ерозия, свлачища
6. Образование - професионално и висше, квалификации, консултации
7. Пътна инфраструктура - общински пътища
8. Улични мрежи, градска среда, зелени системи
9. ВиК - селищни мрежи, третиране на отпадъци
10. Социална инфраструктура - всичко, без образование, вкл. жилища и енергийна ефективност
11. Други инвестиционни и меки мерки
Нека с настоящата декларация да изразим острото си несъгласие с изключването на селата от община Кюстендил и да настояваме същите да бъдат включени в обхвата на програмата. Нашите села не се различават по нищо от останалите села, които са допустими за финансиране", се казва в декларацията на ПП „Зелена Партия".