ЕП
ЕП / БГНЕС, архив
Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Благоевград и Кюстендил, което ще се състои в гр. Кюстендил на 10 февруари 2018 г., в читалище „Братство 1869”. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през първата половина на 2018 г. Заявки за участие се приемат до 18:00 часа на 29 януари 2018 г., на адрес: epsofia@europarl.europa.eu.
 
Регионалното състезание в Кюстендил ще излъчи българските представители в „Евроскола“ през идните няколко месеца. Право на участие имат ученици от 16- до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2016 и 2017 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Оборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител. Европейският парламент в България възстановява транспортните разходи до град Кюстендил и обратно на пътуващите от други населени места в двете области на състезанието. Още подробности ще намерите в „Регламента за участие“.
 
От 2006 г. насам повече от 110 български училища и над 3 600 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превъплъщават в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.