Съдия Начев написа мотивите за оправдателните присъди на братя Галеви
Съдия Начев написа мотивите за оправдателните присъди на братя Галеви / Дарик- Кюстендил, архив

Мотивите към присъдата по наказателното дело срещу "братя Галеви"- Пламен Галев и Ангел Христов, и 5- на им приближени са вече публично достъпни и публикувани в сайта на Кюстендилски окръжен съд. Председателят на съдебния състав Мирослав Начев произнесе оправдателни присъди за Галев и Христов на 4- ти ноември 2010 година.

В мотивите на съда пише цитирам:

"Не са налице категорични доказателства, установяващи по безспорен начин, че подсъдимите Галев, Христов, Чакалов, Ангелов и Блатски в различни комбинации помежду им, са формирали обща воля и са се подчинили на такава - да вършат определена категория престъпления или чрез внушаване на страх да извличат облаги. Не се установява между тях да е било постигнато съгласие или уговорка за извършване престъпления. Предназначението на групата - да послужи за извършване на определени престъпления, да има организационна форма за вършене на такива, трябва да не е само субективно, целено от участниците, но следва и да е обективно уговорено от тях. Доколкото се касае за съгласувана дейност на две или повече лица / респективно за три или повече лица/ в извършване на престъпления, следва да се докаже и предварителния умисъл на участниците, че се сдружават предварително. В настоящия случай не се събраха каквито и да е доказателства за наличието на посочените организационни форми, както и за предварително сдружаване на участниците. Възпроизвеждането на слухове в показанията на част от свидетелите, излагането на субективни мнения и предположения, не представляват доказателства по смисъла на чл.104 НПК", пише в решението на съдия Начев.

Съдия Мирослав Начев бе изслушан от Комисията по изпълнение на Мерките за организацията на работата на делата с особен обществен интерес в органите на съдебната власт, като съдия-докладчик по "делото срещу братя Галеви". По време на срещата бе изяснено, че забавянето на мотивите е било по обективни причини, пише в сайта на Висшия съдебен съвет.