Съдия Даниела Петрова ще решава- да има ли ръчно броене на бюлетини за избор на ОС- Кюстендил
Съдия Даниела Петрова ще решава- да има ли ръчно броене на бюлетини за избор на ОС- Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Административен съд- Кюстендил ще се произнесе по искането за ръчно броене на бюлетините в десетки секции в община Кюстендил на 20 ноември, когато продължава делото срещу решението на ОИК- Кюстендил, с което е определен резултата от избора на общински съветници. Заседанието днес продължи над 3 часа, през които на два пъти бе прекъсвано, заради спиране на тока.
"В зависимост от това дали протоколите на посочените СИК съдържат външни недостатъци и др. такива, които разколебават материално доказателствената сила на тези документи, съдът ще се произнесе по искането за ръчно броене на бюлетините", заяви за Дарик председателят на по делото съдия Даниела Петрова.
Съдът задължи ОИК- Кюстендил да представи становище по искането за ръчно броене до 13 ноември.

Съдия Даниела Петрова ще решава- да има ли ръчно броене на бюлетини за избор на ОС- Кюстендил
netinfo

"Защо представителите на жалбоподателите, които са били членове на СИК, застъпници, представители на партии не написаха становища или възражения по съставянето на секционните протоколи. При толкова възражения би трябвало някои да напише, аз не съм виждал такова. Поправките по протоколите, който ги е правил да носи отговорност. Членовете на СИК са длъжностни лица по смисъла на НК, има прокуратура. Изборите не са играчка, те не са за някои лев. Да си помислят добре представителите на СИК, които носеха протоколите в изборната нощ, кой какво е правил и, кой каква отговорност ще носи от тук натам", коментира пред Дарик председателят на ОИК Васил Иванов. Комисията бе задължена да представи и информация за броя застъпници и представители на партии, които са били регистрирани за участие в изборния процес.

Съдия Даниела Петрова ще решава- да има ли ръчно броене на бюлетини за избор на ОС- Кюстендил
netinfo

Адвокатът на няколко от жалбоподателите, Ангел Ангелов категорично настоя за ръчно броене на бюлетините в няколко секции, защото " без него няма как да докажем жалбата", заяви той в зала. Той настоя и за ръчно броене на всички недействителни бюлетини- 4 315 на брой. Съдът изиска конкретна информация за кои секции има данни за нарушения.

"Най- същественото нарушение е относно законността на състава и ръководствата на СИК, на практика те са доминирани от един политически субект и той е регистриран като такъв от ОИК. При ръчно броене на бюлетини и проверка истинността на протоколи, това ще доведе най- малкото до съществено разместване на мандати и избрани кандидати. Партия "Атака" е на 15 гласа от бариерата, както и др. партии. 68% от протоколите са поправяни", заяви за Дарик адвокат Ангелов.

Искания за ръчно броене на бюлетините от определени секции поискаха от ПП АБВ / секции с № 1, 16, 17, 18 / и кандидатът за общински съветник от Коалиция "За промяна" Боян Владимиров / секции с № 7, 8, 9, 77 /.

Съдия Даниела Петрова ще решава- да има ли ръчно броене на бюлетини за избор на ОС- Кюстендил
netinfo

Поискан бе и разпит на членове на СИК по делото, във връзка с повторно броене на бюлетините в няколко секции. Съдът изиска от жалбоподателите, в лицето на адвокат Ангел Ангелов и Владислав Лехчански от ПП "Атака", да представят конкретни факти и данни, като номера на секции и членове на комисии. Лехчански цитира секция с №18, а адвокат Ангелов секции с № 19 и 42.

Съдия Даниела Петрова ще решава- да има ли ръчно броене на бюлетини за избор на ОС- Кюстендил
netinfo

Разпитан на следващото заседание ще бъде Владислав Харалампиев, кандидат за общински съветник от листата на ПП БДЦ, заради сигнала му в изборния ден за маркирани бюлетини в една от секциите.
Съдът отхвърли исканията на адвокат Ангелов за изискване на данни за финансирането на партиите и коалициите от Сметната палата и за преписките за изборните нарушения от ОД МВР- Кюстендил.