Съдилищата в Кюстендилска област сред най-натоварените в страната
Съдилищата в Кюстендилска област сред най-натоварените в страната / netinfo

1903 дела е разгледал Кюстендилският окръжен съд-Кюстендил през 2011 г., съобщи председателят му съдия Мирослав Начев. Той представи данните при представяне на проект "Правосъдието близо до хората", осъществяван от НПО "Разград" и сдружение "Партньори"-Кюстендил.

"От разгледаните дела в КОС 85% са приключили. Действителната натовареност на съдиите е 12,5 дела месечно на съдия, а са решавани 10,5 дела. Ние се нареждаме на 10 място по натовареност в страната от окръжните съдилища", заяви Начев.

Той представи данни и за Районните съдилище в Кюстендил и Дупница. В Районен съд-Дупница са разгледани 7369 дела, от които са свършени 83%. Действителната натовареност на съдиите там са разгледани 57 дела месечно, а свършените са 47,5.Той се нарежда на 4-то място в страната от съдилищата, които не се намират в областен град.

В Районен съд-Кюстендил са разгледани 6614 дела, съдът е свършил 85%. Това го нарежда на 7-мо място в страната по натовареност, която е по 60 дела месечно на съдия.

Според него гражданското наблюдение, което ще се извърши по този проект ще подобри връзката с гражданският сектор. По пет категории дела ще бъдат наблюдавани Кюстендилския окръжен съд, както и Районните съдилища в Кюстендил и Дупница. Това са дела по Семейният кодекс, по Законна за закрила на детето, по Законна за домашното насилие,по Указа за борба с дребното хулиганство, както и Закона за противодействие на престъпленията на малолетни и непълнолетни. От неправителствената организация ще наблюдават общо 60 дела в трите съдилища от Кюстендилска област.

"Ползата е двустранна при този проект. С него по-широк кръг хора ще може да се запознаят с нашата дейност, по критериите за достъпност, прозрачност и отчетност", допълни Начев.

"Показателно е, че трите съдилища в региона са с такива добри резултати. Нашата цел е да помагаме и подкрепяме съда, който като институцията, търпи сериозни критики. Ние искаме да подобрим като цяло правосъдието в България. Даваме обратна връзка на съда, за това как трябва да върви напред", заяви председателят на Център на НПО "Разград" Георги Милков.

В изследването са включени 24 съдилища в страната. В края на проекта ще бъдат изготвени доклади за всяко едно от изследваните съдилища.