Свилен Блажев: Община Кюстендил действа като меценат
Свилен Блажев: Община Кюстендил действа като меценат / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Първи по рода си пленер бе открит в Кюстендил и Художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора". В него участват седем художници, всичките печелили престижни награди, с десетки изложби в страната и чужбина. Това са: Дора Бонева, Надежда Кутева, доц. Бисера Вълева, проф. Димитър Чолаков, Чавдар Петров, проф. Ивайло Мирчев, Свилен Блажев.

"Това ще е пленер от висока класа. Творбите ще обогатят нашата съкровищница- фонда на галерията. Благодаря на кмета Петър Паунов и на мотора на пленера Свилен Блажев", каза на откриването директорът на галерията Михаил Калдъръмов.

"Това, което отличава този пленер е, че община Кюстендил влага сериозен финансов ресурс, защото крайната цел е творбите да попълнят липсващи неща във фонда на галерията, от конкретни имена. Ако се получи добър резултат, това ще е богатство. Общината се явява меценат, търси конкретни автори, поръчва им и те изпълняват. Авторите са изтъкнати български творци", коментира Свилен Блажев.

Всеки художник ще нарисува по една картина. Творбите ще бъдат показани на изложба, на 18 октомври, от 11.30 ч.

"Майстора е трудно достижим като дух. В България има малко духовно чисти личности", каза проф. Димитър Чолаков. "Този пленер е страшно задължаващ, посветен на 130- годишнината на Майстора. Кюстендил е дал големи имена на българското изкуство", допълни Надежда Кутева.

Проф. Ивайло Мирчев определи Кюстендил, като "прекрасен град" и допълни- "ние наистина ще се опитаме да направим нещо сериозно, за да защитим името си". Подкрепи и колегата му Чавдар Петров - "за нас е чест, мисля че ще се справим, знаем къде се намираме".

Дора Бонева разказа на присъстващите в ХГ "Владимир Димитров-Майстора" за срещите си с големия художник, докато е била студент в академията. "Безкрайно интересно бе да се слушат неговите думи, често шеговити. Майстора ни казваше- няма нужда да се подписвате във вечността и ние в началото не си слагахме имената под картините, но после разбрахме, че е глупаво. Майстора се познава, но ние не", заключи Дора Бонева.