Свилен Блажев е новият носител на наградата Вл. Димитров- Майстора
Свилен Блажев е новият носител на наградата Вл. Димитров- Майстора / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Художникът Свилен Блажев е носителят на наградата „Владимир Димитров- Майстора" за тази година. Името му бе обявено в деня, в който честваме 132 години от рождението на големия български художник, в едноименната галерия в Кюстендил. Блажев дари паричната награда на галерията, за рамкиране на рисунки и акварели на Майстора, който са в нейния фонд. Тя е в размер на 7 000 лв., 5 000 лв. от Община Кюстендил и 2 000 от Министерството на културата. Художникът, който е от Кюстендил получи специално изработена статуетка на Майстора от Кирил Матеев.
Над 15 имена са номинирани за наградата в Съюза на българските художници. На финалната права, журито е избирало из между Анета Драгушану, Ванко Урумов, Веселин Начев, Свилен Блажев и Станислав Памукчиев. Наградата „Владимир Димитров- Майстора" е присъждана на 40 творци, на имена като Златьо Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Калина Тасева и др. Десетки кюстендилци и гости на града изпълниха галерията, за да уважат честването на големия творец.

Свилен Блажев е новият носител на наградата "Вл. Димитров- Майстора"
netinfo

„Безкрайно съм щастлив, че получавам наградата на Майстора, за мен той е повече от учител. В ателието си имам една негова снимка, която непрекъснато сменя изражението си и всяка сутрин ме посреща по различен начин. Понякога е щастлив, че правя нещо хубаво, понякога е сърдит, че не правя нищо, когато отивам пиян се сърди, въобще този човек непрекъснато се е движел в паралелен свят с мен. Преди 10 дни открих една моя снимка, която съм правил, прерисувал от негова изложба, от 60- те години. Един селянин който се връща с мотика и двата си вола от нивата. Много странно, исках да разчета знака на тази рисунка, незнайно кога сложена в този албум. Дълго мислех и реших, че трябва да продължа да копая на нивата на изкуството и, че трябва да направя нещо за Майстора, така че с разрешението на директора ще се опитаме да рамкираме неговите рисунки и акварели, с наградата", каза Свилен Блажев. Той благодари на община Кюстендил, която възстанови наградата и на Министерството на културата, че я подкрепи.

Свилен Блажев е новият носител на наградата "Вл. Димитров- Майстора"
netinfo

„Щастлив съм, че тази награда пристига в Кюстендил и още повече, че я получава човек- продължител на кюстендилската изобразителна школа. Когато коментирахме в журито гласуването, заявих на колегите, че ще гласувам политически. Всъщност ние сме си кюстендилци и трябва да си градим кюстендилската културна политика, но това не е само културно- политическо решение, а наистина художникът и авторът Свилен Блажев за мен са от много голямо значение. Много благодаря за това, което иска да направи за галерията и ще се радвам да продължим да работим с него за благото на институцията", каза директорът на ХГ „Вл. Димитров- Майстора" Валентин Господинов.

Свилен Блажев е новият носител на наградата "Вл. Димитров- Майстора"
netinfo

Председателят на ОС Иван Андонов връчи финансовата награда на Свилен Блажев, от името на Община Кюстендил и Министерство на културата.
„Чувствам се горд днес, че съм кюстендилец. Отбелязваме рождението на един велик кюстендилец и награждаваме, съвсем заслужено и достойно, един велик кюстендилец. Всичко това е доказателство, че нашата земя, кюстендилска е раждала, ражда и съм сигурен, че ще ражда и занапред едни велики синове и дъщери на Майка България", заяви Андонов.
Веднага щом прие плика с паричната награда, Свилен Блажев го предаде на директора на галерията, който приятелски го прегърна.

Свилен Блажев е новият носител на наградата "Вл. Димитров- Майстора"
netinfo