Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка
Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил

Стотици ценители на изкуството и приятели на Свилен Блажев уважиха откриването на неговата изложба посветена на 60-годишнината му. Тя бе открита в художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора". В изложбата могат да се видят над 200 картини, от цялата 35-годишна творческа кариера на големият кюстендилски художник. На събитието присъстваха и зам.-министъра на здравеопазването Чавдар Славов, областният управител Иван Каракашки, кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка
netinfo


"Не аз, а Господ е подал ръка на Свилен Блажев. Развълнувах се, когато в началото на неговото творчество видях неговите рисунки. Той е един изключителен художник, много мощен и много български. Българското изкуство и кюстендилци могат да се гордеят. Тази изложба сега може да бъде показана навсякъде по света. Надявам се и след инициативата на Свилен Блажев да продължи идеята за довършване на галерията в Кюстендил", заяви известният художник Светлин Русев.

Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка
netinfo

 


Изложбата на Свилен Блажев е подредена във всички зали на галерията, включително и в новата недостроена част.

"Какъв по хубав ден от този да откриеш изложбата на твой колега и съгражданин запилял се в дебрите на изкуството и духовността. "Свиката", както всички си го познаваме и наричаме, една противоречива натура, с която не винаги съм се разбирал в личен план, но пред творческата сила пред, която винаги съм се прекланял", това каза при откриването на изложбата директорът на галерията Валентин Господинов.

Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка
netinfo

"Аз съм израснал до този човек. Той е едно явление, което нахлува така в живота ти, така зашеметяващо, че не може да остави капка безразличие и униние. Той е човекът, с който не може никога да тъгуваш. Изправени сме пред творец и мечтател и едни приятел, който никога няма да те изостави. Радвам се, че можем да отбележим неговият юбилей на това свято място, защото само този храм е достоен за личности като него. Свилен е от хората, които са готови винаги да дават и да се раздават", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка
netinfo

 

Приветствие към Свилен Блажев от Министерство на здравеопазването отправи зам.- министър Чавдар Славов.

"В денят на будителите, един будител като Свилен Блажев ни събра тук. Наистина съм развълнуван. Може би ще попитате защо приветствието е Министерството на здравеопазването, ще ви кажа, че според нас лекарите мислим, че хората на изкуството са част от лечителите на нашия свят. С него се познаваме от детската градина. Сега Свилен се е превърнал в едно светило", обяви зам.-министърът на здравеопазването.

Специално поздрав за Свилен Блажев отправи и областният управител Иван Каракашки."Искам да честитя днешният празник на хората на духа и лично на Свилен Блажев. Да то поздравя за неговата годишнина. С него се познаваме от клуба на младата художествено- творческа интелигенция. Сега в този момент е златният век на неговите способности и той ще се нареди в плеядата на изтъкнатите кюстендилски художници с национално значение", каза Иван Каракашки.

Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка
netinfo

 


"Аз никога не съм се взимал на сериозно и може би това е най- доброто за мен, а предполагам и за околните. Искам да благодаря на Господ, че успя да ми даде тази сила и енергия, да осъществя тази изложба. Лиших семейството си от много неща, но бяха плътно до мен. Искам да благодаря на кмета Петър Паунов, защото без него нямаше да бъде възможно всичко това. Благодаря на моите колеги, на хората от галерията, на моите спонсори Тодор Батков, Пенчев, Каназирев и Апостолова. Аз вярвам в добрите знаци и бих посъветвал всеки млад човек да вярва и да запази свободата си. Обичам ви всички", обяви емоционално кюстендилският художник Свилен Блажев.

Свилен Блажев - човекът, на който Господ е подал ръка
netinfo