Световният ден на ромите
Световният ден на ромите / netinfo

    Роми, егюпи, арапи - все различни названия за циганите. В България има около 340 обособени махали с ромско население. В Кюстендил те живеят най-вече в кв. "Изток" и наброяват около 10 000 души. Нашите роми са известни като занаятчии и музиканти. Особено музиканти - Джони, брат му Борил (който беше възпят в песента "Со керес, Бориле"), орк. "Три звезди", "Пауталия". Известно е, че българските роми се женят непорочни, много млади - от 12-годишни нагоре и празнуват три дни.

   Приема се, че ромите са започнали своето разселване от северозападните  части на Индийския полуостров. Днес най-много от тях  живеят в Европа. Страните с най-голямо ромско население са Румъния, България, Унгария, Сърбия, Словакия и САЩ.  

    Допуска се, че названието "роми" произлиза от древната индийска дума "рдоми" с която се назовават музиканти и ковачи, каквито обикновено са ромите.

    Днес обаче е Световния ден на ромите. Един празник утвърден през 1971г. в Лондон, когато се събрали роми оцелели от лагерите на смъртта, провежда се Първият световен конгрес на ромите.

    Тази информация и статистика обаче не би била по вкуса на нито един ром, затова Честит празник и имате ли нагласа за празненства? чуй