Светослав Борисов: Строителният сектор се движи в аварийното платно
Светослав Борисов: Строителният сектор се движи в аварийното платно / КСБ- Кюстендил
Инж. Борисов за строителния сектор в областта
68014
Инж. Борисов за строителния сектор в областта
  • Инж. Борисов за строителния сектор в областта

Обществени поръчки на стойност за около 60 млн.лв. са обявени в Кюстендилска област от началото на годината до днес. Сключените договори са за около 21 млн. лв. Изплатените обаче, за съжаление са приблизително 3 млн. лв. Задълженията на държавата и общините към бизнеса нарастват, коментира в интервю за Дарик председателят на Областното представителство на Камарата на строителите в България инж. Светослав Борисов.
"Положението в Кюстендилска област е тежко. Жилищното строителство почти отпадна като сектор в последните години и се реализира само под формата на еднофамилни къщи, стопански постройки и малки ремонти. Основен проблем, който затруднява дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. За съжаление няма налице реални причини и тенденции за увеличаване на строителните обеми. Все още строителният сектор се движи в аварийното платно", заяви инж. Борисов.
По данни на НСИ за Кюстендилска област, издадените разрешителни за строеж на нови сгради през третото тримесечие на 2013 г. за жилищни сгради са се увеличили с 1%, а започнатото строителство е намаляло с 3%, спрямо второто тримесечие. Намалява общата разгъната застроена площ на започналите нови сгради.
В областта няма завършени големи обекти. Приключи строителството на два центъра за настаняване от семеен тип, в Кюстендил и Дупница. "Всичко друго, което се извършва са основни ремонти на жилищни сгради, благоустрояване на детски площадки, тротоари и някоя и друга реставрация на паметници на културата. Има няколко санирания на детски градини, училища и др. Има малки ремонти от хидротехническото строителство и транспортната инфраструктура", коментира още председателят на Областното представителство на Камарата на строителите Светослав Борисов.