/ netinfo
Субсидиите на училищата в селата за тази година не са преведени, а за миналата година са едва 50 %. Това стана ясно по време на заседанието на ОбС. Въпроса беше поставен от д-р Лорета Николова.
Иначе ОбС прие отчета на бюджет 2016, както и сформирането на маломерни паралелки.
С 21 гласа „за“ и 5 „въздържал се“ ОбС Дупница прие отчета на бюджет 2016. Съветниците от БСП се въздържаха по тази докладна. Критики бяха отправени по отношение инфраструктурата в града и множеството дупки, както и липсата на инвестиции в града.
10 млн.лв са приходите показват цифрите в отчета за миналата година. Нисък е процента на продажба на земи едва 32 %.
Темата за сформиране на маломерните паралелки в училищата в селата в община Дупница подпали нови дебати в сферата на образованието, след като тя беше в основата и на предишното заседание. Извън конкретиката на сформирането на маломерни групи беше повдигнат въпроса превоза на ученици, за начина на обучение и неизплатените субсидии.
„В 21 век вместо да говорим за иновации в образованието, ние говорим за маломерни паралелки” коментира Костадин Костадинов.
Председателят на ОбС Емил Гущеров съобщи, че се е планирана среща свързана с образователната сфера с директори, инвеститори, представители на местния бизнес, която трябва да се случи октомври или ноември. Костадин Костадинов обаче реагира остро защото според него те са безмислени и посочи за пример среща разговор с директорите на трите училища, които са заявили, че не се нуждаят от нищо, имат добра база и добри преподаватели. Костадинов заяви, че трябва да се засили контрола по отношение начина на преподаване и предложи да се наблюдава работата на учителите през камерите в класните стаи, на което Виолета Инкьова, председател на комисията по образование и директор на едно от големите училища заяви, че контрол може да се осъществява от РУО и МОН.