Студенти оживяват Шишковци, бабите им месят питки и пекат баници
Студенти оживяват Шишковци, бабите им месят питки и пекат баници / Дарик- Кюстендил,архив

Скулптури от бетон ще творят тази година част от участниците в Студентският пленер „В духа на Майстора", който се открива в 11 ч. в село Шишковци. В проекта участват 16 студенти - 7 от специалност „Скулптура" и 9 от специалност „Живопис".
"Идеята е да се правят по- трайни неща, които да намират място в парковата среда на Кюстендил. Много студенти искаха да участват и имаше конкурс. Много високи са оценките за пленера, от обществеността на село Шишковци, от академията. Първата година бе проведен като практика, следващата година прерасна в пленер, а сега мислим да стане международен фестивал", каза пред Дарик директорът на Художествена галерия "Вл. Димитров- Майстора" Валентин Господинов.
Следващата стъпка ще бъде да бъдат поканени за участие и студенти от НАТФИЗ и Музикалната академия, за изнесени представления и концерти в Шишковци и Кюстендил.
Участниците в пленера се настаняват в частни къщи в селото. " Създават се много приятелства. Студентите подаряват картини на домакините си, а те пък им месят питки и баници", допълни Валентин Господинов.