Студенти от 6 ВУЗ-а ще се обучават  в Кюстендил
Студенти от 6 ВУЗ-а ще се обучават в Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио
Мая Манолова за практическите обучения на студенти от 6 ВУЗ в Кюстендил
67142
Мая Манолова за практическите обучения на студенти от 6 ВУЗ в Кюстендил
  • Мая Манолова за практическите обучения на студенти от 6 ВУЗ в Кюстендил

Исторически момент- така определи подписването на меморандум за създаването на Интеграционно звено за практическо обучение на студенти в Кюстендил, областният управител Иван Каракашки. На срещата в областна управа присъстваха зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова, министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, депутатът Кирил Калфин, областният управител Иван Каракашки, кметът Петър Паунов, ректорите на ЮЗУ, НСА, МГУ, Селскостопанската академия, Лесо- техническия университет, Тракийския университет, бивши депутати и областни управители, общественици, представители на бизнеса.
Най- вероятно студенти ще започнат практически обучения в Кюстендил следващата учебна година, 2014- 2015 г. Предстои да се регистрира като юридическо лице, за да може центърът да кандидатства за финансиране по различни програми. Базата ще е на територията на Института по земеделие, няма да има допълнителна администрация, ще се използва тази на института, заяви проф. Анелия Клисарова. С 5 бази разполага общината, които предстои да огледа комисия, уточни кметът Петър Паунов.

Идеята е за учебна база да се ползва сградата на закритата ПГ по дървообработване и горско стопанство, а за общежитие- блока на ПГ по селско стопанство. Практическите занятия ще се водят на различни места, в зависимост от специалностите на студентите- Стадион "Осогово", Специализираните болници за рехабилитация, "Стримон СПА", ДЛС "Осогово", Института по земеделие и др.

Студенти от 6 ВУЗ-а ще се обучават  в Кюстендил
netinfo

 

 

 

Студенти от 6 ВУЗ-а ще се обучават  в Кюстендил
netinfo

 

 


"Присъстваме на подписването на изключително важен за развитието на града меморандум. Тази среща е забележителна и с нещо друго, тук сме се събрали представители на различни политически сили и институции в Кюстендил, но сме не като политици, а като кюстендилци. Тук е и Ваня Цветкова, един от първите мотори, работил за изграждането на ВУЗ в Кюстендил. Благодаря на всички, ние показахме, че когато работим заедно сме силни. Това е първата стъпка, надявам се скоро да имаме този център, в който да се обучават студенти от 6 ВУЗ. Той ще промени облика на града ни. Това е и модерна, иновационна форма, защото се оказва, че слабо ниво в образованието е практическото обучение на студентите", заяви зам. председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Студенти от 6 ВУЗ-а ще се обучават  в Кюстендил
netinfo

 

 


"Кюстендилци доказахте, че образованието е над политиката, а когато сте обединени нещата се случват. С екипите в МОН мислехме какво полезно може да се направи за Кюстендил, направихме връзката между образованието и бизнеса, и практическото обучение на студентите. Ще направим така, че студентите да се срещат тук, да обменят опит, да се интегрират в една академична общност. Нашето образование ще е модерно, свързващо наука и бизнес. Този модел е пилотен за България", заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.
"Приветствам това, което се случва в града ни. Това са добри намерения, надявам се в бъдеще да работим все така, в екип за бъдещето на Кюстендил", коментира депутатът Кирил Калфин.

Студенти от 6 ВУЗ-а ще се обучават  в Кюстендил
netinfo

 

 


"Убеден съм, че науката е време да преоткрие Кюстендил и Кюстендил ще докаже, че е достоен дом на науката", заяви кметът Петър Паунов.
Ректорите на университетите бяха категорични, че това е един от най- положителните примери за връзка между средно- професионално образование, висше образование и наука.