Спрете приватизацията на ТЕЦ Бобов дол!
Спрете приватизацията на ТЕЦ Бобов дол! / netinfo

  Над 350 миньори и работници от ТЕЦ "Бобов дол" блокираха за половин час главен път Е- 79 София- Кулата, на пътен възел "Байкал" в Дупница. Те настояват да се спре приватизацията на електроцентралата. Митингът бе организиран от синдикатите КНСБ и Подкрепа.

 "Приватизацията ще доведе до затваряне на ТЕЦ-а, а след това и на 14 мини в цяла Западна България. Без работа могат да останат 8 000 миньори и 1 200 работници от централата", заяви за Дарик радио председателят на Миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев.

  Кандидат- купувач е гръцката енергийна компания "РРС". Агенцията за приватизация на няколко пъти удължава срока за преговори и взимане на решение, последния изтича в края на месеца.

  "Купувачът не предвижда инвестиции за сероочистващи инсталации и прахоулавяне. Няма и социален пакет, за защита на работниците", допълни Токмакчиев. Той припомни, че ако не се ограничат вредните емисии от ТЕЦ- а в околната среда, първи блок на централата трябва да се затвори тази година, втори блок през 2011 г. и трети блок ще спре да работи през 2014 година. Условията са договорени в глава "Енергетика" с ЕС.

  "Алтернативата е, инвестиции от 70- 80- млн. евро и работа на ТЕЦ "Бобов дол" още 75 години, защото в региона има достатъчно количество въглища", коментира синдикалният лидер.