Спортист №1 на Кюстендил с нов успех, Братан Ценов остава ст. треньор на класиците
Спортист №1 на Кюстендил с нов успех, Братан Ценов остава ст. треньор на класиците / netinfo

Ралица Иванова спечелиха бронзов медал от турнира по свободна борба за жени "Яшар Догу" в Истанбул, Турция. В кат. до 67 кг, "Спортист №1 на Кюстендил" за 2009 година  тушира представителката на домакините Аслъ в спор  за бронза. Състезателката на клуб "Васил и ГеоргиИлиеви" започна с победа срещу киргизстанка, а на полуфинала Иванова отстъпи на Зумрут Курбанхаджиева (Азербайджан), втора от европейското през 2009-а.

Бившата възпитаничка на кюстендилския клуб, Елина Васева спечели бронзовия медал при 63-килограмовите. Васева срази за третото място представителката на домакините Бурджу с 2:0 (7:0, 1:0). Преди това българката тушира туркинята Шефика От, а в полуфиналите загуби от Катерина Добровска (Азербайджан) с 0:2 (2:2, 1:1).

И националката в кат. до 59 кг- Тайбе Юсеин спечели бронз на силния турнир "Яшар Догу" в Истанбул (Турция).
При мъжете Любен Илиев (84 кг) и Иван Деливерски (74) са пети.

На заседание Управителния съвет /УС/ на Българската федерация по борба реши да остави на изпитателен срок, до европейското първенство в Баку, щаба на националния отбор по класическа борба- мъже. В комплекс "Диана" от 13-те членове на управата присъстваха 11, начело с шефът на централата и рекордьор по титли от големи първенства в родния спорт Валентин Йорданов и Гриша Ганчев, собственик на най-силния клуб в този стил "Ловеч". 

С оглед на оставащите само два месеца до европейското в Баку /13-18 април/,  управата реши да не прави промени. След шампионата ще се обсъди отново състоянието на отбора и на базата на резултатите ще се вземе окончателно решение. Проблемите около промените в треньорския щаб настъпиха, след като избраният от УС за нов старши треньор Николай Гергов не прие поста. Повечето от състезателите пък отказаха да се качат на предсезонен лагер на високопланинската база "Белмекен". УС реши да ги накаже с отнемане на финансовите стимули от федерацията за срок от 3 месеца.

Националният отбор ще продължи подготовка за европейското първенство начело с Братан Ценов.

На заседанието стана ясно, че от началото на година са проведени 11 лични шампионата, като във федерацията има картотекирани над 3 000 състезатели от 92 клуба.