Специалисти напуснаха кюстендилската болница, канят на сесия директора
Специалисти напуснаха кюстендилската болница, канят на сесия директора / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Има ли проблем с отлив на медицински специалисти от кюстендилската болница?, попита от трибуната на Общински съвет Младен Ризов, по време на дискусията за избор на представител на общината за извънредното Общо събрание на МБАЛ "Д- р Никола Василиев".
"Това е сериозен въпрос. Принципал е държавата и решенията се взимат от нея- Министерството на здравеопазването. Нашето участие е 17%. Можете да поканите директора на болницата на следващо заседание. Още двама анестезиолози са си тръгнали от лечебното заведение. Има сектори без нови попълнения. Специалистите си тръгват. Като влезеш в болницата, още от входа ми замирисва на "страхотна" кухня", коментира кметът Петър Паунов.
Съветникът от "Коалиция- Кюстендил" Васил Иванов предложи да се възстанови практиката, да се канят на сесии управителите на дружества, където има общинско участие.
"Повдигате важни въпроси- за специалистите в Република България. Младите хора отиват в чужбина. Все по- малко учат медицина. Трябва време, усилия, за да се утвърди едно име. Все още в болницата имаме попълнения на лекари от Босилеград. Помагам за жилища и уреждане на битови проблеми. Проблемът е на държавата, да се увеличат хората, които учат медицина", заяви д- р Лилия Чингарска от БСП.

Специалисти напуснаха кюстендилската болница, канят на сесия директора
netinfo

Колегата й, д- р Валери Томов от "Коалиция- Кюстендил" коментира, че кюстендилската болница има проблем с кадрите, качеството на медицинската дейност и техниката."Погледнете една Дупница, има две болници, скенер, магнитен резонанс, инвазивна кардиология. Въпрос на мениджмънт е", заключи д- р Томов.
Младен Ризов от РЗС сподели личен проблем съд заболяване на брат му, който не е здравноосигурен. "Нека хората да знаят, че има Постановление №17, по което се отпускат средства за лечение на лица без доходи и лично имущество. Колко хора умират, защото ги е срам да кажат, че са неосигурени?", попита Ризов и призова кмета да разясни чрез медиите за тази възможност за социално подпомагане.
Извънредното общо събрание на болницата е на 20 септември, като се предвижда избор на Съвет на директорите, с 3- годишен мандат и определяне на възнагражденията на членовете му.