Смяната на личен лекар става срещу 20 ст., има и временен избор
Смяната на личен лекар става срещу 20 ст., има и временен избор / Дарик- Кюстендил, архив

Срещу формуляр, който струва 20 ст. може да смените личния си лекар през месец декември. Той се купува от РЗОК- Кюстендил, попълва се и със синята здравноосигурителна книжка се носи при новоизбрания личен лекар. Изборът става валиден от същата дата.

По традиция, през месец декември повече жители на Кюстендилска област сменят GP- то си, отколкото през месец- юни, когато е другата възможност за промяна през годината. През декември 2010 година, личният си лекар са сменили 2 345 души, а през юни- 1 773- ма.

"Процентът не е голям. Хората трябва да знаят и за възможността за временен избор на личен лекар, от 1- 5 месеца.  Тя е полезна, например в празнични дни или за зимния период, когато хората не са адреса на постоянното си местожителство. Касата плаща и за инцидентно посещение на личен лекар или стоматолог, от друго населено място, в рамките на 1 месец", каза в ефира на Дарик- Кюстендил говорителят на РЗОК- Кюстендил Илияна Велинова.

Най- честите причини за смяна на личния лекар са свързани с конфликт, отказ за направление, плащане или не на потребителска такса или смяна на местожителство.