Славчо Павлов и Анелия Геренска
Славчо Павлов и Анелия Геренска / netinfo
Общински музей Дупница получи ново дарение. То е направено от общинският съветник Славчо Павлов. Той е дарил предмети, принадлежали на дупнишката фамилия Файтонджиеви - шевна машина "KOHLER", радио "AEG", намерени в старата им къща на ул."Кирил и Методий", и предмети от офисите на бившата фирма "Стройрайон" - електронен калкулатор "ELKA", машина за броене на банкноти и пишеща машина "ROBOTRON". Дарението предстои да бъде проучено, за да се превърнат вещите в експонати, разказващи за бита на дупничани и как е изглеждало офис оборудването от близкото минало.

Дарение за музея
netinfo

Дарение за музея
netinfo

Интересното е, че в шевната машина са намерени конци и шаблони, както и герфев, с който се прави и бродерия.
„Вероятно дамата, притежавала тази машина е била добра бродирачка“, сподели директорът на музея Анелия Геренска. Тя обясни, че заради ремонтни дейности, които се налагат в помещението предвидено за показване на нова експозиция, нейното откриване ще се отложи, но това пък удължава кампанията.

Дарение за музея
netinfo

Анелия Геренска отново призова жителите на общината, преди да изхвърлят стари вещи да се посъветват с музейните специалисти. Освен това за музея, а и за бъдещите поколения ще бъде полза, ако преди разрушаване на някоя стара къща собствениците потърсят специалистите от музея, за да заснемат архитектурата и да направят снимки на елементи, които да показват какви са били старите къщи в града.
 
Дарик- Кюстендил