Ски, сноуборд и ски слоупстайл в Осоговската планина
Ски, сноуборд и ски слоупстайл в Осоговската планина / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Няколко значими състезания от международен и национален мащаб ще се проведат през настоящия зимен сезон по пистите в Осоговската планина- Европейска купа по сноуборд и ски слоупстайл „Осогово", Национално детско ски състезание за купа „Кюстендил" и традиционното Регионално открито ски състезание за купа „Кюстендил"- пето издание.

Детското състезание е включено в Националния календар на БФСки за сезон 2012/2013 и ще се проведе на 07.02.2013 г., на писта „Руен", която се намира непосредствено над хижа „Осогово". Три възрастови групи имат право на участие - деца 6-12 години, момичета и момчета на 13-14 години и 15-16 години. Всички те ще се състезават в дисциплината гигантски слалом. Резултатите от надпреварата ще са валидни за купа „Надежди" на БФСки.

За участие в това състезание се очакват деца и младежи от всички клубове в страната, които са над 300 на брой. Относно финансирането ще се разчита на подпомагане от Община Кюстендил, спонсори и съмишленици, любители на планината и белите спортове, информират от Туристическо дружество "Осогово".

Другата голяма проява на ски клуба през този сезон ще бъде петото издание на откритото ски състезание за купа „Кюстендил- на 16- ти февруари. По традиция, то се провежда на писта „Руен", в дисциплината гигантски слалом и е съобразено с възможностите на всички участници - от най-малките до ветераните. Досега основни участници бяха клубове и индивидуални скиори от югозападния регион и столицата, като броят им расте с всяко следващо издание.

"Провеждането на тези спортни събития в нашата красива планина е поредната крачка към утвърждаването на гр. Кюстендил и Осогово като активен туристически център, богат на спортен живот и масови спортни прояви за всички желаещи. Отправя се открито предизвикателство, както към младежите и децата, така и към хората от различни поколения, за близост и хармония с природата и преосмисляне на свободното време, чрез спортни занимания и туризъм", коментират от туристическото дружество.

Организатори на Европейската купа по ски свободен стил и сноуборд са  Българска федерация по ски, Туристическо дружество "Осогово",  "Осогово-спорт" ЕООД и Община Кюстендил. Състезанията са от 20- 24 февруари, на писта "Людмил Янков".

"Дисциплината слоупстайл е най-новата олимпийска дисциплина и в двата спорта - ски свободен стил и сноуборд. По своята същност, тя съчетава карането на ски/сноуборд в планината, с карането на блейдове/скейтборд в града. Състезателите преминават скокове, парапети, най- различни препятствия, с идеята да направят най- красиви спускания и те се оценяват от съдии. Европейска купа не се дава на всеки, тя трябва да се заслужи. Осогово я печели след успешното международно състезание през миналата година", заяви отговарящият за сноуборд направлението в Българската федерация по ски Константин Минчев.

Състезателното трасе се състои от 4 секции - 2 секции със скокове и 2 секции с парапети за пързаляне. Отговаря на най-новите технически изисквания за ЕК, подадени от ФИС.