Скандална последна сесия в Дупница. Учители питат- къде са парите за заплати?
Скандална последна сесия в Дупница. Учители питат- къде са парите за заплати? / Маргарита Петрова

Педагозите от Дупница нарушиха спокойствието в местният парламент на последното заседание. Председателят на ОбС Явор Тодоров обясни, че по правилник трябва предварително да заявят, че искат да се изкажат от микрофона в залата, а те не са го направили, така че нито лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа", нито учителите получиха право да говорят пред общинските съветници. Това обаче не попречи да зададат въпроса си, макар и застанали в края на залата: Къде са парите за заплати?

Учителите в Дупница не са получили възнагражденията си за месец август, субсидиите също не са преведени. Повече от година продължава забавянето на заплатите и субсидиите. Под дъжд от аплодисменти от страна на педагозите, кметът на Дупница Атанас Янев започна да чете първата докладна записка от дневния ред - за обявяване на Александър Кашукеев за „Почетен гражданин на Дупница". Педагози и синдикалисти не спряха да задават въпроса си и Явор Тодоров ги упрекна, че не са показали уважение към госта. А, къде е уважението към нас?, попитаха учителите.

„Мислех, че на тази последна сесия ще се разисква финансовото състояние на общината, но изглежда, че на дневен ред не стои съдбата на децата на Дупница", заяви от микрофона директорът на ОУ „Неофит Рилски" Бистра Стойкова. Част от съветниците поискаха почивка, след обявяването на Кашукеев за почетен гражданин. Такава беше дадена, преподавателите чуха за пореден път, че пари няма и когато има ще си получат заплатите. „Втори път мой крак няма да стъпи тук като управленско лице", заяви Атанас Янев.

След като преподавалите от училищата и детските градини на територията на община Дупница напуснаха залата на ОбС, сесията приключи бързо.