Ще се промени ли дефиницията селски район?
Ще се промени ли дефиницията селски район? / архив

Възможностите за промяна в дефиницията „селски район" ще бъдат обсъдени през следващата седмица на работна среща между представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерство на земеделието и храните и Национално сдружение на българските общини.

Заместник- областният управител Мария Чочова, като член на работната група за обсъждане на предстоящия Програмен период 2014-2020 г., взе участие в работна среща в Министерски съвет.
В рамките на работната група бе обсъдено споразумение за партньорство на Република България за предстоящия програмен период в контекста на Програмата за „Развитие на селските райони". Основна дискутирана тема в тази насока бе дефиницията за „селски район" в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година.
С промяната на дефиницията ще се даде по-голяма възможност мерките по Програмата да бъдат отворени за възможно най-много райони и населени места.
„Идеята е да се достигне до възможно най-оптималния вариант, в който да няма район, за който да не са достъпни мерките по „Програмата за развитие на селските райони" през предстоящият програмен период 2014-2020 година", коментира заместник- областният управител Мария Чочова.


Предвид важността на проблема свързан с нефигурирането на общини като Кюстендил и Дупница в списъка за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, Областният управител Иван Каракашки е запознал министър-председателя на Република България Пламен Орешарски, както и министъра на земеделието и храните Димитър Греков.

Също така на заседание на Областния съвет за развитие бе взето решение за изпращане на предложение за включването на двете общини през следващия програмен период 2014-2020 година в мерките за финансиране по Програмата.
В момента се подготвя и подкрепително становище, на внесено от неправителствени организации в Областна администрация Кюстендил писмо, по същият проблем, касаещ териториалния обхват по Програмата и определянето на дефиницията селски район. Същото подкрепително писмо ще бъде внесено от Областният управител до Междуведомствената работна група за разработване на споразумение за партньорство на Република България за 2014-2020 година.