Щастлив и малко тъжен, Борислав Иванов: Карате е вече олимпийски спорт
Щастлив и малко тъжен, Борислав Иванов: Карате е вече олимпийски спорт / Дарик- Кюстендил,архив

Спортистите по карате от цял свят тържествуват, карате става олимпийски спорт и влиза в програмата за Токио 2020, реши МОК.
"След толкова години чакане, най- после сме част от олимпийското семейство и това ни прави много радостни. Цялата карате общност само бълва честитки и поздрави. В Токио 2020, ще участваме в дисциплините: ката индивидуално- по 10 мъже и жени и кумите индивидуално- в по три мъжки и женски категории, също с по 10 човека. Това е първоначалния план. Тези 10 състезатели ще се разделят на 2 групи по 5, играе се на принципа всеки срещу всеки и първите двама от всяка група отиват на полуфинал, на кръст", коментира пред Дарик най- титулуваният български състезател при мъже Борислав Иванов, национален състезател, треньор на КК "Дарис"- Кюстендил.
Карате е в топ5 на най- масовите спортове в света.

"В момента имаме изключително силно женско поколение, каквото България никога не е имала. Надявам се да имаме българско участие в карате спорта на Олимпийските игри. Пресявката ще е много тежка. На ЕП и СП се играе в по 5 категории и отборно, на ката и кумите, а за Олимпиадата в Токио ще има квалификационни турнири.
Аз съм единственият българин с медали на мъже от големи първенства и може би някога, ако бяхме олимпийски спорт, щях да се класирам, но сега тръпката ще е да подготвя младите състезатели да стигнат до Олимпийските игри. На 39 г. съм вече, но цяло лято се готвя за СП в Австрия, което може би ще е моето последно голямо състезание", заяви още Борислав Иванов. Той е 4 пъти бронзов медалист от Европейско първенство за мъже и веднъж от Световно първенство за младежи.