Седмокласниците на изпит- решават тест и пишат преразказ
Седмокласниците на изпит- решават тест и пишат преразказ / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Изпитът по български език и литература, за кандидатстване след 7 клас започва в 10,00 ч. Заявления да участват в него са подали 1 065 ученици от Кюстендилска област. Те трябва да са в залите до 09, 45 ч.
Изпитът се провежда в училищата, където децата учат към момента. Квесторите, разпределени на случаен принцип ще са от други училища, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието.
В първата част от времето, седмокласниците ще решават тест- Първи модул. След неговото приключване ще пишат преразказ по изтеглена от министерството тема- Втори модул. Вторият модул е по желание, но носи шансове за по- висока оценка.
Вторият изпит, този по математика е на 23 май, а тези по изобразително изкуство и музика, за прием в Гимназия "Неофит Рилски", са на 4 и 5- ти юни.
Комисии ще проверят работите на учениците и оценките ще бъдат вписани в служебни бележки от Регионалния инспекторат, от 10- ти юни до 12 юли.
Документите за прием в различните паралелки ще се подават от 17- 21 юни, в училищата- гнезда. Това са 1- во ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил и ОУ "Христаки Павлович" в Дупница.
Първото класиране ще излезе на 26- ти юни.