СДС искат прозрачност при даването на бонуси
СДС искат прозрачност при даването на бонуси / Дима Кирилова,Дарик радио
СДС искат прозрачност при даването на бонуси
50949
СДС искат прозрачност при даването на бонуси
  • СДС искат прозрачност при даването на бонуси

Министерствата продължават да крият какви бонуси са раздавани , отказват да спазват закона за достъп до информация и ще отговарят пред съда, това заяви на изнесено заседание на НИС в Кюстендил депутатът от СДС д-р Ваньо  Шарков.

В отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 г. има "стряскащи" цифри за раздадено допълнително материално стимулиране. Министерството на финансите- 55 085 865 лв.,Министерството  на икономиката, енергетиката и туризма- 4 274 312 лв., Министерски съвет- 4 254 430 лв.,МВР- 20 058 798 лв., Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията- 2 453 426 лв./ към септември 2011 г./.В здравеопазването са раздадени почти 10 000 000 лв., от които 2 500 000 лв. за награди.

 От СДС припомниха , че вече са внесли законопроект за изменение на Закона за администрацията, с който предлагаме всички допълнителни възнаграждения по длъжности да се качват на административния регистър , който поддържа Министерски съвет на всяко тримесечие .

" СДС настоява този цирк да спре , министър- председателят да каже цялата истина и да не се крие зад министрите си, заяви д-р Ваньо Шарков.

Депутатите от СДС коментираха и задължителното свързване на касовите апарати с НАП. "Мерките,с които правителството се опитва да ограничи укриването на доходи, са на път да се окажат добре обмислена корупционна схема за милиони . Връзката на касовите апарати с НАП ще се осъществява единствено чрез мрежата, която предлага мобилен оператор.  Освен това цената на устройството струва 60 лв., а контролерът за връзка с кабелен оператор е 5 лв.Така всеки търговец ще е натоварен с допълнителни такси към телекомите. Това е удар по малкия и среден бизнес  .

Това ще струва на малкия и среден бизнес около 36 000 000 лв. на година.Така една принципно добра идея за контрол прераства в натиск върху тях. Ние предлагаме фирми, които не са по ДДС да не влизат в този режим", заяви Мартин Димитров.