Сдружение СПИНОК с критично становище до МС за антикорупционния законопроект
Сдружение СПИНОК с критично становище до МС за антикорупционния законопроект / Дарик-Кюстендил,архив

Кюстендилското сдружение СПИНОК, представлявано от Младен Ризов и адвокат Ангел Ангелов е една от неправителствените организации, които са изразили становище по проекта за Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. То е публикувано в Портала за обществени консултации на Министерски съвет.
„Такъв законопроект е 100% належащ", пише в становището на СПИНОК, но в същото време се отбелязва, че приемането му е много закъсняло. „За съжаление, подобен закон следваше да е юридически факт в рамките на 3 години след приемането на Конституцията".
„Законодателната инициатива, обект на общественото обсъждане, е изпълнена само откъм форма, но за съжаление, сгрешена и противно на обема си- изпразнена от съдържание..........На инициаторите на законопроекта е убегнало и най- важното за успешната му реализация- контрола върху антикорупционния орган. В случая, с оглед формата на държавно управление, допустимия е един- парламентарен, но експертен, под формата на специфичен държавен одит", се казва в становището на сдружение СПИНОК- Кюстендил. В него се анонсира и за внасянето на друг, алтернативен законопроект в Народното събрание.