Сапарева баня ще е домакин на СП по планинско бягане през 2016 г.
Сапарева баня ще е домакин на СП по планинско бягане през 2016 г. / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Сапарева баня и БФЛА спечелиха домакинството на Световното първенство по планинско бягане през 2016 година. След като през 2008 година Сапарева баня беше домакин на Балканиадата по планинско бягане, през 2010 година на Европейско в същата дисциплина, идва ред и на най-големия форум - Световното първенство. Световното първенство ще се проведе на 4 септември 2016 г.
С това признание от Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ), Сапарева баня става първият град в света, който е бил домакин на Балканиада, Европейско първенство и Световен шампионат по планинско бягане.
"Европейското първенство, което Сапарева баня организира беше обявено за най-доброто в историята. Сигурен съм, че и световното първенство ще влезе в историята на Международната асоциация, като най-добре проведеното", коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов сподели, че е страшно развълнуван от тази новина и допълни, че е голямо признание именно община Сапарева баня да организира Световно първенство в планинското бягане. Той изказа специални благодарности на президента на БФЛА Добромир Карамаринов.