Санират първия блок по Националната програма в Кюстендил
Санират първия блок по Националната програма в Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил
Зам.- кметът на Кюстендил Росица Плачкова за санирането на блокове
84863
Зам.- кметът на Кюстендил Росица Плачкова за санирането на блокове
  • Зам.- кметът на Кюстендил Росица Плачкова за санирането на блокове

Блок №5 в кв. "Румяна Войвода" е първият, който ще бъде саниран по Националната програма за енергийна ефективност в Кюстендил. Строителните дейности там вече започнаха с външно саниране на многофамилната жилищна сграда, ремонт на покрива. Подмяната на дограмата трябва да стане при подходящи метеорологични условия и затова фирмата- изпълнител е предупредена изрично, каза в интервю за Дарик зам.- кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.

Санират първия блок по Националната програма в Кюстендил
netinfo

Стойността на ремонтните дейности е 431 962, 50 лв. без ДДС. До края на месеца се очаква да започне работата по саниране и на още два блока- на ул. "Добрич" №1 в кв. "Запад" и на ул. "Александър Димитров" блок 27, срещу Автогарата. Ремонтните дейности на блока на ул. "Добрич" са за 489 000 лв., а на този на ул. "Ал. Димитров"- за 515 992 лв. без ДДС, като на вторият блок ще се реши и един дългогодишен проблем, като са предвидени и дейности по укрепването му. На финалната права са процедурите за блокове №82 и 83, 92 и 93, и 93А в кв. "Запад" и двата високи блока на ул. "Цар Петър" в кв. "Бузлуджа".
Общо 36 групи сгради / блокове / в община Кюстендил имат подписани договори по Националната програма за енергийна ефективност, като има и чакащи, защото МРРБ спря приемането на документи, докато не се изчислят свободните ресурси.
"Ремонтните дейности да безплатни, но само тези, които са описани в енергийния паспорт на сградата, като това са само мерки за енергийна ефективност. Вече има случай, в който съсобственик иска фирмата да му остъкли терасата", коментира зам.- кметът Росица Плачкова. Според нея, най- ценното е, че ще бъдат ремонтирани покривите и т. нар. фуния, за отточване на водите.
Процесът върви по ред на подаване на документите и приключване на процедурите, а не избирателно, уточни Плачкова.