Санде Костадинов: Не искам да участвам в ликвидацията на Напоителни системи
Санде Костадинов: Не искам да участвам в ликвидацията на Напоителни системи / Маргарита Петрова

"Напоителни системи" се водят към ликвидация, според освободеният директор на клон "Струма-Места" Санде Костадинов. Договорът му за управление е прекратен с решение на Съвета на директорите, след доклад на изпълнителния директор Стайко Ганчев. Ганчев отказа да коментира днес в Дупница мотивите за решението.

"За мен е ясно, че това е поръчка. Моите проблеми тръгнаха, след като започнаха да се демонтират тръби, да се бракуват помпени станции и да се продават за скрап. Някои е решил, без да се консултира с мен, че клон "Струма-Места" трябва да предаде 1500 тона желязо за скрап. Аз категорично заявявам, че такова количество не може да се предаде на вторични суровини", заяви пред Дарик Санде Костадинов. Той допълни, че има писмено запитване защо не е бракувал помпени станции, като "Рила" и "Маковец" в град Рила, Лешко - 1 и 2 в село Логодаж, Община Благоевград.

"Аз отговорих, че те са работещи и трябва да ги запазим. Аз съм категоричен, че няма да участвам в ликвидацията на "Напоителни системи", тъй като те са гръбнака на българското земеделие и ако министър Мирослав Найденов държи на него, той трябва да запази предприятието", каза още освободеният директор.

По данни на Костадинов, над 10 000 тона желязо в цялата страна е продадено за скрап, а в договора с фирмите пише, че ако "Напоителни системи" не предостави нужното количеството ще плаща неустойка по 200 лв. на тон.

"При нашия клон неустойката ще е 2 000 000 лв. Ние сме продадени предварително.

Аз имам над 30 години трудов стаж в системата на земеделието. Това, което се случи в системата последните години не е нормално. Министър Найденов смени пет състава на предприятието", заключи Санде Костадинов.

Най-вероятно новият директор ще се казва Иван Марков и ще бъде представен утре.