РЗИ- Кюстендил призовава пушачите към размисъл в Световния ден без тютюнев дим
РЗИ- Кюстендил призовава пушачите към размисъл в Световния ден без тютюнев дим / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Регионална здравна инспекция- Кюстендил предупреждава за рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето и призовава пушачите към размисъл на този ден - тютюнопушене или здраве - информирайте се и изберете сами. 31 май- Световен ден без тютюнев дим!
Според цитирани в доклад на Световната здравна организация данни, две трети от пушачите живеят в 10 страни. На първо място по брой любители на тютюна е Китай, където пуши една трета от населението, на второ е Индия, където 10% са пушачи. Следват Индонезия, Русия, САЩ, Япония, Бразилия, Бангладеш, Германия и Турция.
В доклада на СЗО се обръща внимание на това, че броят на жертвите на тютюневата епидемия надхвърля жертвите на което и да било инфекциозно заболяване. Годишно тютюнопушенето води до смъртта на около шест милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80 % от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.
Какви са вредите от цигарите?
# Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на сто от пушачите се наблюдава бронхит. С годините, той създава благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове.
# Рискът от заболяване от рак на белите дробове, нараства право пропорционално на числото на изпушените цигари. Една от причините: 40 на сто от тютюневата смола се състои от силния канцероген 3,4 бензспирен.
# Вероятността от инфаркт при мъжете пушачи до 30 - годишна възраст е 2 пъти по - голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има високо съдържание на холестерин в кръвта.
# Рак на белите дробове се появява почти 20 пъти по - често при тези, които пушат. Този риск сред 40 -45 годишните пушачи е 10 пъти по-голям.
# Бебетата на пушачките тежат с 200 грама по - малко от бебетата на непушачките при раждане.
# При жени кърмачки, които пушат, съдържанието на никотин в един литър кърма може да достигне 0,5 мг; в същото време смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 мг на 1 кг от теглото на бебето.
#Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане. Една изпушена цигара го повишава с 10 мм живачен стълб.
# При пушене в организма се разрушава значително количество витамин С. Изчислено е, че една изпушена цигара лишава организма с 25 мг витамин С.
# Паметта страда особено силно при тютюнопушене: намалява способността на запаметяване.
Добрата новина е, че: Никога не е твърде късно да спреш.....
Дори да сте пушили по кутия цигари на ден през последните десет години, спирането сега ще Ви помогне да живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо.