Романът Грохот
Романът Грохот / Дарик- Кюстендил
Романът Грохот, на Силвия Томова ще бъде представен в Кюстендил на 12 април, от 17, 30 ч. във Възрожденското училище. В него се разказва за Втората световна война и по-точно за бомбардировката над Кюстендил. Действието в романа се развива в града.  Организатори са Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека „Еманиул Попдимитров”  и издателство „Жанет 45”.

"Грохот" е втори роман на Силвия Томова, свързан по един или друг начин с Кюстендил. Първият е "Печатарят", базиран на историята на Яков Крайков, съобщи за Дарик Даниел Пенев.

„Светът посреща 1941 година с тревога. Германският райх владее територии от Балтийско до Черно море, искрата на войната е подпалила и Африка. Победителите чертаят картата на една нова Европа, в която ще господства арийската раса, а бъдещето на всички останали народи е заложено на карта. В такива условия България е изправена пред съдбоносен избор. Противопоставянето на най-мощната военна машина към онзи момент е сигурна катастрофа, сключването на съюз с Германия, ако се окажем отново на страната на победените след края на конфликта, също. Как изглежда един от най-страшните военни сблъсъци в историята на човечеството през погледа на обикновения немски войник, а на обикновените хора, оказали се на пътя на германския ботуш? Възможно ли е да мечтаеш за по-добро бъдеще, когато целият познат ти дотогава свят се преобръща... А да осъществиш националния си идеал? Романът „Грохот”  талантливо и проникновено ни пренася в окото на бурята, от която България не може да се измъкне. Смел, завладяващ и правдив исторически роман, който не робува на идеологически щампи, нито на пропагандни клишета и гледа истината право в очите”, пише за книгата проф. Светлана Стойчева.
 
Дарик- Кюстендил