РИОКОЗ предупреждава за опасни водорасли с арсен
РИОКОЗ предупреждава за опасни водорасли с арсен / netinfo

„Диви морски водорасли Хиджики", с арсен в тях се продават в търговската мрежа в страната, информират от РИОКОЗ- Кюстендил. В Министерството на здравеопазването са  постъпили предупредителни нотификации по Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз. Нотификациите са изпратени от Великобритания и съобщават за предлагани на пазара от Япония през Великобритания Сухи водорасли (Hizikia fusiforme), с установено наличие на арсен в тях. Публикувано е съобщение на страницата на Агенцията по безопасност на храните (FSA), информиращо потребителите  относно риска от консумацията на водорасли Hijiki (Hijiki seaweeds).

В резултат от направено проучване е установено разпространение на продукта Сухи водорасли (Hizikia fusiforme) в 19 държави от Европа, Африка и Азия, включително в България. В предоставената допълнително информация, в списъка на дистрибуторите на продукта е посочена фирма „Балев Био" ЕООД, бул. „Владислав Варненчик", № 260, гр. Варна. Продуктът се разпространява и под название „Диви морски водорасли Хиджики".

Във връзка с изложеното започна проучване на пазара за наличие на този продукт и информиране на потребителите относно риска от консумацията на водорасли Hijiki (Hijiki seaweeds) от служителите на РИОКОЗ.