Ремонтират 8 обекта в Кюстендил за близо 5 млн. лв
Ремонтират 8 обекта в Кюстендил за близо 5 млн. лв / Дарик радио,архив

Благоустрояването на 8 обекта на територията на град Кюстендил е включен по проект ,,Устойчиво и интегрирано развитие на град Кюстендил чрез благоустрояване и озеленяване на градската среда", финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г. Стойността на проекта е 4 999 186 лв.
"По този проект се работи още от 2012 г., през миналата година беше одобрен и беше подписан договора, към момента са проведени абсолютно всички тръжни процедури, избрани са изпълнители- фирмите "Рила" и Консорциум градско развитие", заяви зам. кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.

"Целта на проекта е да подобри физическата и жизнена среда и да ревитализира приоритетни градски части в град Кюстендил.Обектите са следните: благоустрояване на зелените площи между блок 96 и 98 в кв. "Бузлуджа"-2 782 кв.м.: благоустрояване на зелените площи в кв. 25, срещу плажа-10 000 кв.м.: благоустрояване на парка срещу балнеосанаториума- 11 685 кв.м.: благоустрояване на кв. "Герена"- 11 685 кв.м., дейностите там са приключили, благоустрояване на спортни и детски площадки , бившата спортна зала на ул. "Асен Златарев"- 4 000 кв.м., там ще се направи градски парк: рехабилитация на улици и тротоари и поставяне на енергоспестяващо улично осветление. Рехабилитация се прави на тези улици, където има изградена водопроводна мрежа, затова може да изглежда хаотичен изборът им, но не е: довършване на велосипедната алея- благоустрояване и енергоспестяващо осветление и възстановяване на детската площадка на пл. "Велбъжд", до тото пункта. Детската катерушка ще се поднови с по- добра, ще се подмени настилката и ще бъдат поставени подходящи беседки за отдих ", коментира ръководителят на проекта , арх. Чавдарова.

По време на пресконференцията арх. Васил Стефанов заяви, че са нарушени авторските му права, защото той е имал проект за благоустрояване на града.
Софийска фирма е направила проектите и ги е дарила на община Кюстендил, те са одобрени от Агенцията за обществени поръчки и оттам има положителен отговор за авторският им надзор, уточниха от администрацията.