/ iStock/Getty Images
На територията на област Кюстендил до този момент са регистрирани 225 животновъдни обекта тип "лично стопанство" в 31 населени места.

Област Кюстендил е на 25-то място по показателя средна брутна заплата в страната

Обектите са регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като заявленията са постъпили чрез кметовете на населените места. Това стана ясно след заседание на областната епизоотична комисия.

В резултат на последните промени в наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти и новото изменение на закона бяха регламентирани изисквания за биосигурност на свиневъдните обекти и беше облекчена процедурата по регистрация на личните стопанства.

Установиха нерегламентирано изсичане на дървета в Кюстендилско

В региона има една новорегистрирана семейна ферма за отглеждане на свине майки, а в процедура са още две ферми. Общият брой семейни ферми на територията на областта е четири, няма регистрирани индустриални ферми за свине, стана ясно още след заседанието.

По отношение на болестта африканска чума по свинете беше отчетено, че не са постъпили сигнали за заболели или умрели домашни и диви свине. В област Кюстендил последният констатиран случай на африканска чума по свинете при дива свиня бе на 17 декември 2019 г., в с. Смоличано, община Невестино.
БТА