РДГ Кюстендил с акции срещу незаконния  риболов със забранени средства
РДГ Кюстендил с акции срещу незаконния риболов със забранени средства / Дарик радио,архив

В РДГ - Кюстендил е получен сигнал за извършване на риболов в река Драговищица, в района на село Олтоманци с помощта на технически устройства за произвеждане на електически ток, от неизвестни лица, придвиждащи се червен джип "Витара". Незабавно от Регионалната дирекция по горите - Кюстенидил се организира проверка, на място са изпратени три екипа от горски инспектори, които претърсват района. Поради закъснение в подаването на сигнала лицата не са открити, но са установени данни, които показват, че такъв вид риболов все пак е извършван.
"В интернет е пълно с оферти за предлагане на такива устройства. Става дума за електронен прибор, който технически е конструиран така, че приведен в действие, практически не дава никакъв шанс на рибата и е в състояние за броени минути да обезриби речни участъци с дължина от 1-1.5 км. По модерните уреди дори разполагат с опция за настройка за съответен вид риба.
Освен нехуманен, този начин на риболов нанася непоправими вреди на водоемите, тъй като става дума за унищожителен улов - излавят се абсолюбтно всички екземпляри, включително и маломерните и така фатално се унищажава способността на водоемите да възстановяват популациите от риба. Особено тежки са щетите, когато уредите се използват в участъци с повишена концентрация на рибата през размножителния период и наличие на големи пасажи риба на определени места. Извършването на риболов по този начин прекъсва процеса на размножаване и лишава добросъвестните риболовци от възможности за какъвто и да улов.
Регионалната дирекция по горите организира засилено наблюдение и контрол на всички участъци на реките. Освен наблюдение на речните участъци, служителите на РДГ - Кюстендил ще извършват контрол и на превозните средства придвижващи се в непосредствена близост до водоемите.
Наред с това, РДГ - Кюстендил е наясно, че без силна обществена подкрепа, без помощта на всички граждани и особено на онези, които упражняват любителски риболов, проблемът не може да бъде решен. Необходимо е да се създаде обществена непримиримост и нулева търпимост към риболова със забранени средства. По оперативни данни броят на притежателите на подобни устройства непрекъснато нараства, което прави ситуацията неконтролируема и изправя пред сериозна опаснот речните екосистеми" ,се казва в позиция на РДГ Кюстендил .
Регионалната дирекция по горите - Кюстендил напомня, че според Наказателният кодекс на Република България извършването на риболов с електически устройства е престъпление. Член 238, ал. „а" от него предвижда наказание лишаване от свобода със срок до 1 година. Трябва да се отбележи, че е криминализирано самото деяние, без значение дали има или няма уловена риба.
Регионалната дирекция по горите отправя апел до всички, своевременно да подават сигнали на тел. 0889 318 092 или 078/55 05 10,
когато забележат извършване на незаконен риболов със забранени средства.
Регионалната дирекция по горите ще инициира среща с представители на ловно-рибарските дружества и граждани, извършващи любителски риболов и институциите имащи отношение към опазване на рибните ресурси и ще предприеме действия за създаване на обществена нетърпимост към този вид престъпления.