/ ThinkStock/Getty Images
Разследват незаконно разпространение на телевизионни програми в община Дупница, съобщиха от прокуратурата.

Събрани са данни за това, че през неустановен период до 10 декември 2020 г. в района на община Дупница и Сапарева баня на неограничен брой лица се предоставял достъп до голям брой телевизионни програми.

Разпространяването, излъчването и предаването на чужди обекти на сродно на авторското право се осъществявало чрез електронна съобщителна мрежа на интернет оператор.

Висши училища ще развиват системи за киберсигурност и защита на информацията

Дейността се извършвала без необходимото по закон съгласие на носителите на това право. По воденото досъдебно производство е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, изготвени са справки.

Наблюдаващият прокурор внесе в съда искане за претърсване и изземване на недвижими имоти, ползвани от кабелен оператор на територията на гр. Дупница и други населени места.

Служители в отдел „Киберпрестъпност“ и сектор „Борба с организирана престъпност“ на ОД на МВР-Кюстендил са извършили процесуално-следствени действия съвместно с колегите им от Благоевград, Перник, Европол и Алианса за противодействие на аудиовизуалното пиратство.

Те са проведени в рамките на ЕMPACT - Мултидисциплинарна и многоведомствена платформа за оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво Европейски съюз.

Сред нейните приоритети е дейността срещу мрежи и частни предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуалната собственост. Разследването по делото продължава под надзора на прокуратурата.