Разплакани българи и евреи се поклониха пред Димитър Пешев
Разплакани българи и евреи се поклониха пред Димитър Пешев / Дима Кирилова, Дарик радио

Изключително тържествено бе отбелязана 70 - годишнината от спасяването на българските евреи в Кюстендил. Пред паметника на техният спасител, Димитър Пешев застанаха посланикът на Израел Н. ПР. Шаул Камиса Раз, Д- р Максим Бенвенисти- председател на Организацията на евреите в България "Шалом", архиерейският наместник отец Генади Генадиев, кметът Петър Паунов, областният управител Владислав Стойков,председателят на Общински съвет Иван Андонов, представители на различни еврейски общности, имигранти от България в Израел, представители на партии, много граждани.С едноминутно мълчание беше почетено делото на Димитър Пешев и неговите сподвижници и на милионите загинали евреи. Мнозина  от присъстващите не скриха сълзите си. Изключително силно и въздействащо  беше прочетеният от деца от ЕГ "Д-р Петър Берон" откъс  от дневника на Ане Франк, едно еврейско дете.

"През май 1940 г. добрите дни си отидоха.Евреите не могат да се возят с трамваи, да имат свои коли, не може да се разхождат, да ходят на кино, на театър, да пазаруват заедно с другите хора. Навън е страшно, ден и нощ изчезват хора, деца като се връщат от училище  не заварват родителите си, жени отишли на пазар, при връщане намират къщата си запечатана, а семейството им го няма...."

" Отново заставаме днес със свити сърца, заради невинните жертви на холокоста, но и със споделена радост, за това което са направили нашите предци. Да се изправят срещу тази несправедливост, срещу този световен бич, наречен холокоста, без да се подадат на изкушенията, без да се подадат на заплахите без да склонят глава пред тази силна машина на Хитлер и хората, които го заобикалят. Изправяме се тук с гордо вдигнати глави, заради това че този човеколюбив народ, българския народ, воден от своята църква, която винаги е стояла там, където трябва да е - начело. Не се е посвенил да каже, където отиват те и ние отиваме с тях, никои не може да раздели тези хора. Затова,  и до ден днешен се гордеем с това, където и да отидеш по света, когато кажеш дружеското Здравей, ще чуеш приятелското Шалом, защото вече има две държави- Израел и България но народа винаги остава един, затова сме горди и благодаря на всички, които го заслужиха. Честит празник на всички!", Заяви кметът Петър Паунов.

Скъпи кюстендилски приятели, братя  и сестри.

"Ешалоните не тръгнаха, заради масовата съпротива на българите срещу решението на тогавашното пронацистко правителство, заради позицията на Българската православна църква, каквато няма другаде в Европа. Но, и заради работата на личности като Димитър Пешев. Преди два дни имах честта да участвам в откриването на изложбата за спасяване на българските евреи в Брюксел, с президента Росен Плевнелиев и президента на Израел Шимон Перес. В речите им ясно се открои името на Димитър Пешев. Много кураж, много гражданска доблест, хуманизъм получен още в средата която си расъл като дете в Кюстендил трябват да застанеш срещу политическото решение на собствената си партия. Да организираш свои колеги от управляващата партия и да се изправят срещу едно решение и не в условията на демокрация, а в условията на практическа окупация на България от нацистка Германия, защото Димитър Пешев е рискувал много повече от поста, който загуби. Той е рискувал живота си. Вие сте едно от двете места, където има паметник на този благороден човек, едното е тук, второто в Страсбург, а третото ще бъде в София, с Божията помощ на 19 март. Гордейте се с вашите съграждани", заяви

Д- р Максим Бенвенисти- председател на Организацията на евреите в България "Шалом"