Ралица Негенцова отхвърли възможноста адвокатите да протестират
Ралица Негенцова отхвърли възможноста адвокатите да протестират / Иво Кирилов, Дарик

Предложенията за промени в Закона за адвокатурата ще бъдат разгледани на Национална конференция, която ще се проведе утре в Кюстендил.
"Ще разгледаме обобщеният проект за промените изготвен от работната група. Колегите от цялата страна имаха възможност на своите събрания да изкажат своите предложения, които сега ще бъдат обсъдени. Няма важни и неважни предложения. Тук се касае за различни виждания за конкретизиране на предмета на упражняване на адвокатската професия, за достъпа до адвокатската професия. Има въпроси свързани с избора на някои органи и отчетност на адвокатурата", заяви председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова.
Тя коментира и идеята на част от някои адвокати за създаване на алтернативна структура на ВАС, тъй като съвета не защитавал достатъчно адвокатите.
"Закона за адвокатурата е устройствен закон и там да определени какви са органите на управление на адвокатурата. Това дали отделни адвокати имат желание да осъществяват някаква друга дейност, да се обединение за определена цел, това е въпрос на други закони на тяхно виждане", каза още Негенцова.
Тя отхвърли възможността адвокатите да протестират, ако не бъдат приети промените в Закони на адвокатурата в Народното събрание.
"Такова решение не е взето на нито едно общо събрание на адвокатска колегия. Това са мнения на отделни адвокати", допълни председателят на Висшият адвокатски съвет.