Радослав Наков- планинският спасител с куче в ПСС- Кюстендил
Радослав Наков- планинският спасител с куче в ПСС- Кюстендил / личен архив
“Чувството да спасиш човешки живот е неописуемо Веднъж влезнеш ли в тази игра, трудно се излиза”, казва Радослав Наков. Той е единственият планински спасител, водач на куче в Планинската спасителна служба в Кюстендил. Наков е 8- ма година в отряда ,а с кучето са заедно от 2014 година. По професия, той е пожарникар.
Всички спасители в отряда в Кюстендил са доброволци- 20 души и едно спасително куче, немската овчарка- Вегас.

ПСС- Кюстендил
ПСС- Кюстендил

Радослав Наков разказа пред Дарик за част от успешните си мисии, с колегите и Вегас.
 
“Една жена от София беше излязла лятото, при 40 градуса температура, да види имот в района на село Ямен. Става й лошо, припада и кучето я откри до един храст, спасихме жената. Двама билкари ги търсихме 3 дни, в лошо време и мъгла, но за щастие ги намерихме, единият бе в много тежко състояние. Имахме и доктор в екипа и спасихме хората”, разказа Наков. Той и кучето Вегас имат през годината 2 зимни курса и един летен, на морето.

Радослав Наков- планинският спасител с куче в ПСС- Кюстендил
личен архив, Екатерина Ковачева

“Кучетата са обучени да работят при лавини, земетресения и изгубени в планината. Те могат да претърсят един периметър 5 пъти по- бързо от 10 човека. Но, за целта преминават няколко етапа на обучение. Кучетата се учат като малки, първо да търсят нас, водачите им. Трябва да се изгради силна връзка между водач и куче. Следва обучение с инструктор. Кучетата го правят, изпълняват команди като – Търси, заради играта и храната. Вегас обича много едно топче, с което играе. Намери ли издирвания човек, започва да лае”, каза още пред Дарик Радослав Наков.

Радослав Наков- планинският спасител с куче в ПСС- Кюстендил
личен архив, Екатерина Ковачева

По- малко инциденти и Успешни мисии на ПСС- Кюстендил!
 
Дарик- Кюстендил