Япония  помага на болницата в Кюстендил със 177 619 лв.
Япония помага на болницата в Кюстендил със 177 619 лв. / МИЕТ

177 619 лв. без ДДС ще получи кюстендилската болница, като безвъзмездна помощ от Япония. Проектът на МБАЛ „Д-р Никола Василев" АД е един от 9- те, които ще получат финансиране. Неговото име е- „Качествени грижи за болни на хрониодиализно лечение и пациенти в преддиализен стадий за диспансерно наблюдение и осъществяване на процедури по хрониодиализа в болнично лечебно заведение, чрез подобрение на материалната база и транспортното обслужване на инвалидизирани болни".

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа девет договора за финансиране на проекти от безвъзмездната помощ от Япония за подкрепа на структурните реформи в България. Бенефициенти са болници, училища, общински структури. Общата стойност на проектите е близо 1.8 млн. лв. Проектите са селектирани измежду 92 кандидатури.

На церемонията присъства посланикът на Япония в България Н. Пр. Макото Ито, зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, който ръководи координационния съвет, класирал проектите, и други официални лица.

Помощта за България се отпуска от 1992 г. по четири направления - техническо сътрудничество, безвъзмездна икономическа и културна помощ, заеми при облекчени условия и сътрудничество чрез международни финансови институции (Япония осигурява съфинансиране по проекти, финансирани от Световната банка и Международната банка за възстановяване и развитие). Общата сума на помощта е близо 1 млрд. долара.