Кюстендил изложба
Кюстендил изложба / netinfo
Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ беше официално открита от областният управител Виктор Янев в Кюстендил . Изложбата ще гостува в Кюстендил до 18 януари.На откриването присъстваха депутатът от ГЕРБ  Кирил Калфин, кметът Петър Паунов, директор но ОД на МВР Кюстендил Елиан Стамболийски, директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, председателят на читалище „Братство” Иван Андонов, директори на областни структури,граждани.

„За нас областна администрация е чест да бъдем съорганизатори, защото в Учредителното събрание, е имало и представители от Кюстендилски и Дупнишки окръг, в протоколите четем имената на Иван Каранов, Григор Караманов, Димитър Ангелов, Стефан Гранитски, митрополит Ловчански, Атанас  Хранов и други”, заяви при откриването областният управител Виктор Янев.

Кюстендил изложба
netinfo


В пътуващата изложба са представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват. 
„Хубаво е, че тази изложба започва официално от Кюстендил.За южна България началото е от Кюстендил, а за северна от Видин.Целта е в рамките на два месеца да бъде представена навсякъде в страната, като на 8 февруари  ще бъде показан в НС, а на 23 април в държавен архив”,  заяви  Петър Шейков, началник на отдел „Държавен архив” – Кюстендил.

Кюстендил изложба
netinfo

Кюстендил изложба
netinfo

​​​​​
Представителната изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Кюстендил е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г.