/ netinfo
Първа копка на проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 5 многофамилни жилищни сгради в Кюстендил беше направена символично днес.

Той е на стойност 2,5 млн. лв и трябва да приключи до 27 март 2019 година. Блоковете, които се санират са на: ул. “Гладстон” №2, ул. “Климент Охридски” №5, ул. “Александър Димитров” №41, ул. “Цар Освободител” № 328 и “Цар Освободител” № 326.

Най-старият от тях е строен 1974 година, а останалите са между 1980-1988 г. Единствено за блока на ул. “Александър Димитров” не е издадено разрешение за строеж все още и първа копка се очаква там да бъде направена скоро, уточни заместник- кметът Росица Плачкова. Проектът се изпълнява по ОП “Региони в растеж”.

Програмата  включва само мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване, където е отбелязано в техническия паспорт, но не финансира подмяна на водопровод и канализация, което е ангажимент на съсобствениците.

Жилищните блокове са до 35 апартамента. След реализиране на проекта всяка една от сградите ще постигне най- малко клас на енергийно потребление- С.

„Най- развълнувани бяха живеещите на ул. “Климент Охридски” №5, които посрещнаха строителите с хляб и мед, много благодарности и цветя”, коментира зам.- кметът Росица Плачкова.

„Община Кюстендил направи наредба, с която всички блокове, които  са получили безвъзмездна финансова помощ имат възможност да придобият стопанисване и управление на прилежащите части към жилищните блокове и аз ги призовавам да го направят с цел, това което беше безвъзмездно получено от държавата и Европейските фондове да продължи да става по- добро”, заяви още Плачкова.
 
Дарик- Кюстендил