/ БГНЕС
Извършва се проверка в Районното управление в Дупница, съобщи главният прокурор Иван Гешев, който пристига в града във връзка с продължаващото разследване на мистериозното изчезване на Янек Миланов. От думите на Гешев стана ясно, че се извършват проверки на стари случаи, както й че се разследват бизнеси на Васил Капланов-Каплата, с който за последно е бил видян Янек. 

Продължава претърсването на големи по площ територии край Дупница. Вчера в издирването е включена и конна полиция, а утре ще бъде претърсена още една местност, стана още ясно от думите на Гешев. Под надзора на прокуратурата в града са започнали множество проверки на обекти и заведения. Основен приоритет са бизнесите и дейността на Капланов.

"Работи се по няколко дела, свързани с лицето Капланов, проверяват се стари случаи или студени досиета, както ги наричате медиите", каза главният прокурор и увери, че по случая с изчезването на Янек работи огромен ресурс на МВР. 

"Мога да уверя гражданите на "Дупница", че се прави всичко което е от компетенцията на прокуратурата, изпълнителната власт и конкретно от Министерство на вътрешните работи, за да се разреши този случай. Няма да се откажем", заяви той.

„Това са изградени през годините местни зависимости. Това е факт. Всички го знаят и не случайно в американските филми, когато щатската полиция не може да се оправи, идва федералната. Затова са тези истеричини атаки към специализираната прокуратура – те са федералните. Те са специализираните структури, които имат правомощия на територията на цялата страна“, подчерта главният прокурор.

„Притеснения може да има, както и всякакви спекулации, но аз съм поел ангажимент към брата на изчезналото лице. Това дело ще се наблюдава и ще се и ще се работи, колкото е необходимо и колкото време трябва, и с какъвто ресурс трябва. Включително ако има застрашени лица по делото, ще се осигури тяхната безопасност, включително и чрез Бюрото за защита на свидетелите. Знам, че има в местните липса на доверие, не мога да реша всички проблеми, но съм поел личен ангажимент“, заключи Гешев.
 
 
Брифинг на главния прокурор Иван Гешев

Брифинг на главния прокурор Иван Гешев

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 1 септември 2020 г.