/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

На 05 юни в Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в града са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща на 06 юни вна ул. „Търговска“ № 13, от името на читалище „Зора“. 

В рамките на разследването са извършени четири огледа, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на Община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ е забранено. Районна прокуратура е поискала и получила разрешение от Районен съд за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адрес за кореспонденция на читалище „Зора“.

Към момента се извършват действия по претърсване и изземване. Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване на подобни деяния в минал период.
Апелативна прокуратура- София