Проекти за над 1 млн. лв. спечели Областна администрация Кюстендил през 2008 г.
Проекти за над 1 млн. лв. спечели Областна администрация Кюстендил през 2008 г. / netinfo

С близо 400 000 лв. с проект на Областна администрация пред програма "Красива България 2007 и 2008" бе направена архитектурна реставрация на централната сграда на Регионалния исторически музей в Кюстендил. Реализира се архитектурно- художествено възстановяване фасадите на сграда от над 8 000 кв. м., която е и паметник на културата.

В партньорство с РИМ бяха спечелени 2 проекта по програма "Добросъседство България- Македония".

С проекта "Заедно по свещените места на планината "Осогово" бе създадена база данни за паметниците на културата и местностите в пограничната зона. Направиха се информационни продукти- пътеводител, интернет сайт, рекламен видеофилм, мултимедиен продукт, фотодокументална изложба. Обучени бяха и 50 екскурзоводи. Стойността на проекта бе 44 334 евро.

"Подобряване на туристическата инфраструктура в Кюстендилска област, за устойчиво трансгранично сътрудничество" е името на вторият проект на стойност 255 376 евро. Подобрени са 8 туристически атракции и забележителности, с осигурен достъп за инвалиди до тях. Създадени са трансгранични туристически маршрути и др.

59 000 лв. бяха осигурени от областният управител за почистване речното корито на река Банска в Кюстендил, от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, чрез Министерството на държавната администация и административната реформа.