Пробация за хванатият да шофира пиян кмет на Баланово
Пробация за хванатият да шофира пиян кмет на Баланово / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Една година пробация и 2 години без право на управление на автомобил, гласи окончателното решение на Кюстендилски окръжен съд по делото за установения да шофира с 4,66 промила алкохол, кмет на с. Баланово Явор Митов. Решението на съдия Мирослав Начев не подлежи на обжалване.
Явор Митов беше избран за кмет и на последните избори и ще продължи да бъде такъв след измененията в Изборният кодекс. Според него само ако лицето е лишено от свобода следва да освободи поста.
Според решението на КОС се заменя наказанието лишаване от свобода в размер на 10 месеца условно, с 3 години изпитателен срок, с наказание „пробация". КОС намали размера на наказанието „лишаване от право да управлява МПС" от 3 години на 2 години.
"Като смекчаващи отговорността обстоятелства, КОС отчита чистото съдебно минало на подсъдимия, направеното самопризнание пред КОС, много добрите характеристични данни, сочещи подсъдимия като отговорен и ползващ се с уважение член на обществото, трудовата му заетост и ангажираността му в мероприятия от различни сфери- църковна, читалищна, обществена, липсата на вредни последици и мотивът на подсъдимия за отказ да даде кръв- наличието на медицински причини за това. Тези обстоятелства сочат, че в случая е налице по- ниска степен на обществена опасност на деянието и дееца от типичната обществена опасност за този вид престъпления" се казва в мотивите на съда.