Призовават към по-голяма активност към изготвянето на стратегията на МИГ „Разметаница
Призовават към по-голяма активност към изготвянето на стратегията на МИГ „Разметаница / Маргарита Петрова,Дарик радио

Към по-голяма активност към изготвянето на стратегията на МИГ „Разметаница" призова зам.кмета на община Дупница, Красимир Георгиев. В четвъртък ще се проведе извънредно обществено обсъждане, тъй като подадените към този момент анкетни карти са недостатъчни.

„Не може да се достигне оптималната част на бюджета. Крайният срок за изготвяне на стратегия е месец февруари, но към този момент подадените 71 заявления за намерения са недостатъчни" обясниха зам.кмета Красимир Георгиев и експерта в община Дупница Силвия Иванова.

Извънредно обществено обсъждане ще се проведе в четвъртък, за да може заинтересованите, но все още неподали заявления да получат допълнителна информация и да заявят своите инвестиционни намерения. Мерките са 7, като по всяка от тях може да се получи пълно или частично финансиране. Може да се финансират малки стопанства, мандри, мелници, къщи за гости, счетоводни къщи, фризьорски салони, рибарници, магазини. Някои от мерките дават възможност за ремонт на улици, изграждане на екопътеки, информационни центрове, организиране на фестивали, обучения и др. Най-активни към този момент са от селата Яхиново и Червен брег, а най-голям е интереса към откриването на къщи за гости. Програмата дава възможност да се финансират инициативи само на кандидати от селата в община Дупница, без гр.Дупница. МИГ „Разметаница" включва селата в община Дупница и цялата община Бобов дол. Общата допустима сума като бюджет е до 4 млн.лв.