Представиха проект, реализиран от община Кюстендил в Преколница
Представиха проект, реализиран от община Кюстендил в Преколница / netinfo

   На 29.05.2009г. беше проведена заключителна пресконференция по повод приключване изпълнението на проект „Изграждане на защитени пространства в Дом за възрастни с умствена изостаналост, с. Преколница, Община Кюстендил" по програма ФАР BG 2005/017-353.01.02 Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи към Министерството на труда и социалната политика.

 Проектът, на обща стойност 164 246 евро, беше спечелен от Община Кюстендил и успешно изпълнен в периода 01.04.2008г. - 31.005.2009г.

По проекта бяха изградени и оборудвани защитени пространства за 16 души с лека и средина степен на умствена изостаналост, които се състоят от 8 спални помещения, дневна,  трапезария, център за трудотерапия, спортен кът, помощно помещение и кабинет за персонала. Разработени и приложени бяха  комплекс от различни типове здравни, социални и образователни услуги, предоставени от назначения и обучен  по проекта специализиран персонал.

    Тази алтернативна форма за предоставяне на социални услуги е насочена към осигуряване на пълноценен и самостоятелен начин на живот на настанените потребители  в среда, близка до семейната, създавайки по този начин междинни предпоставки за поетапното извеждане на потребителите от специализираната институция и намаляване на капацитета на социалното заведение.